Érdekességek, gondolatok a takarítógépek világából

Takarítógép akkumulátor kisokos

2018.08.23 10:29

Milyen faja takarítógép akkumulátorok vannak? Hogyan hasonlítható össze a teljesítményük?

A tisztítóberendezések, seprőgépek, padlótisztító automaták egyik fontos eleme az energiaellátásukat biztosító akkumulátor készlet.

A megfelelő akkumulátor kiválasztás a laikusok számára nehéz feladatnak tűnik. 

Mielőtt belemennénk a részletekbe az első, és egyik legfontosabb lecke, hogy ne keverjük össze az indító akkumulátort, a munka akkumulátorral, más néven meghajtó akkumulátorral.

Az indító akkumulátor tipikusan gépjárműbe való, rövid idő alatt kell nagy teljesítményt leadnia, ami a belső égésű motor beindításához szükséges. Ezzel szemben a meghajtó akkumulátornak hosszabbidő alatt kell leadnia egyenletes, de kisebb teljesítményt, ezek valók a takarítógépekbe.

 

Zselés, savas vagy Lítium

Ha kapunk egy takarítógép ajánlatot, amelyben az szerepel, hogy akkumulátor a csomag a része, akkor mindenképp kérdezzünk rá az akksi típusára. Zselés vagy savas?

Savas

A hagyományos savas akkumulátorban folyékony elektrolit van, amely párolog és bizonyos esetekben szivároghat is. A hiányzó folyadékot pótolni kell desztillált vízzel, tehát rendszeres ellenőrzést, gondozást igényel. Ez az akkumulátor típusok általában olcsóbbak.

Zselés

A zselés akkumulátor zárt rendszerű, nincs párolgása, újratölteni tehát nem kell, ezért is nevezzük gondozásmentes akkumulátornak. Ennek kényelemnek azonban ára van, mert bekerülési költsége magasabb mint a savas akkumulátoroké.  

Lítium

Néhány tisztítóberendezést forgalmazó cég (pl. Eureka) kínálatában megtalálható a lítium akkumulátorral felszerelt gép (pl. Eureka E36 B). A lítium akkumulátornak megannyi előnye van, mint például:

  1. kisebb súly
  2. akár 5x hosszabb élettartama van (kb. 2000 töltési ciklusa), mint egy normál savas vagy zselés akksinak
  3. gyorstöltővel akár 100 perc alatt teljesen feltölthető
  4. bírja a résztöltést, bármikor és bármennyit rátölthetünk anélkül, hogy károsítanánk az akkumulátort
  5. teljesen zárt, gondozásmentes rendszer

Természetesen a lítiumos technológia igen drága, ezért ipari takarítógépekben (még) ritkábban fordul elő.

Kapacitás

Fontos kiemelni, hogy csak azonos feszültségű akkumulátorokat szabad összehasonlítani. 12V-osat a 12V-ossal és még véletlenül se egy 6V vagy egy 24V-ossal.

Az akksik kapacitásának mértékegysége az Amperóra (Ah). Minden akkumulátor Ah-ás kapacitása meg van adva 20 órás, illetve 5 órás kisütési idővel. Tehát 20 órás vagy 5 órás lemerítési ciklussal. Konrét példa:

XYZ Zselés akkumulátor 12V (115 Ah - 20h - C20) (90 Ah - 5h - C5)

Látható, hogy a kapacitás (Ah) mértéke 20 órás lemerítésnél (C20) mindig magasabb lesz, mint az 5 órásnál (C5).

Takarítógépeknél mindig az 5 órás (C5) érték legyen a mérvadó, mert például egy padlótisztító ennyi idő alatt alatt szinte biztosan kiveszi az áramot az akkumulátorból. Almát almával hasonlítson össze, tehát bármilyen akksit is néz, a C5-nél megadott Ah érték az, amire figyelni kell.

Amennyiben nem vagyunk tisztában azzal, hogy a megadott akkumulátor kapacitási értéke C5-re vagy C20-ra vonatkozik, feltétlenül kérdezzünk rá, mert csalódás lehet a vége.

Ajánlatkérésnél, figyeljen oda, hiszen itt tudnak trükközni a rafinált forgalmazók, ha az ajánlatukban szereplő akkumulátor paramétereit nem a megfelelő mértékegységben adják meg. 

 

Köszönöm a figyelmet! Ha tetszett a cikk lájkoljon minket a Facebookon is!

Miért minket?
Hivatalos szakkereskedés
Magyarországi garancia
Megfizethető árú pótalkatrészek
Tartozékok nagy raktárkészlettel
Technikai segítség
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.