Érdekességek, gondolatok a takarítógépek világából

Ipari padlótisztító gépek fő részegységei

2018.02.23 10:29

Gyorstalpaló az ipari padlótisztítókról

Az ipari padlótisztító automata felépítése

A manapság forgalmazott automata padlótisztító gépek kifinomult szerkezetek, amelyek rendkívül hatékonyak a piszok eltávolításában. Ha már jelenleg is használ ilyet, vagy még csak most tervezi a vásárlást, akkor is érdemes egy kis időt szánni a fő komponensek megismerésére. Bár gyártótól és típustól függően minden padlótisztító automata felépítése különbözik egymástól, mégis megvan a közös nevező, azaz a fő részegységek, amit minden gépkezelőnek és tulajdonosnak ismerni érdemes.

Kefefej

kefefejA kefefej a padlósúroló automata elején található a padló szintjéhez közel. A kefefejben található a súrolókefe ami forgó mozgásával elvégzi helyettünk a piszkos munkát. A kefefej anyaga lehet műanyag vagy fém. A prémium modellekbe sok esetben az öntött alumínium kefefejet építik be. A kefe formája szerint lehet hengeres vagy tányér alakú. (hogy mikor melyiket érdemes venni egy másik cikkünkben olvashat). A tisztavíz tartályból a kefefej egységbe kerül a tisztítószeres oldat, onnan pedig a padlóra adagolja a gép, így jön létre a nedves súrolás. A tárcsás padlótisztító gépekre természetesen nem csak kefét, hanem pad vezetőtányért (padtartót) is tehetünk így súrolókorongok széles skáláját használhatjuk padlófelülettől és szennyeződéstől függően.

Szívófej egység

szivofejFelmosó automata egyik nagy előnye, hogy egy lépésben súrolja és szárítja a padlót így csúszásveszély nélkül, azonnal járhatóvá válik a megtisztított terület. A hátul található szívófej egység áll magából a fém szívófejből, amelyre rögzítve van egy első és egy hátsó szívóélgumi. Ahogy a padlótisztító gép előre halad a felszívógumi szorosan a padlóhoz tapadva követi a mozgást és összehúzza/összegyűjti a gép alatti piszkos vizet. Hasonlóképpen ahhoz,  amikor otthon az ablakot tisztítjuk majd egy lehúzóval eltávolítjuk a vizet. Az összehúzott szennyvíz aztán a szívófej közepére koncentrálódik, ahonnan a felszívó cső könnyedén felszippantja, majd a csővezetéken át bekerül a piszkosvíz tartályba.

Vákuum egység

szívómotorA vákuum egység biztosítja azt a szívóerőt, amely képes a szívófej egység által összegyűjtött vizet beemelni a szennyvíz tartályba. Fontos, hogy a vákuum rendszer szűrője és a csővezeték se legyen eltömődve ellenkező esetben csökkenhet a felszívás hatékonysága vagy le is állhat. Fontos továbbá ellenőrizni, hogy a tartályfedél is a megfelelő pozícióban legyen visszatéve, illetve az elhasználódott tömítések miatt is csökkenhet a vákuum.Piszkos és tisztavíz tartály

tartalyMinden ipari padlótisztító gépben kell, hogy legyen külön-külön a tartálya a piszkos és tiszta víznek. A padlótisztító gép tisztavíz tartályból a keféhez adagolja a folyadékot, így nedvesen, tisztítószeres vízzel súrolja fel a felületet. A padlóról felszívott piszkos víz egy másik tartályba kerül, így sosem keveredik a két folyadék. A tartályok térfogata alapvetően meghatározza, hogy milyen gyakran kell a géppel üzemszünetet tartani, feltöltés illetve tartályürítés céljából.Erőforrás

eroforras_akkuAz ipari padlótisztító automaták túlnyomó többsége akkumulátoros vagy hálózati kábeles üzemű. A legnagyobb teljesítményű ún. kombinált (súroló és seprő) gépeknél már gyakoribb a robbanómotoros kivitel, azaz benzin, gázolaj, vagy LPG gáz meghajtású.


Irányítópanel

A padozattisztító gép funkcióinak ki/be kapocslása az irányítópanelen lévő gombok és karok segítségével történik. A mai gépek többségét nagyon egyszerű használni, hála felhasználóbarát gomboknak és egyértelmű ikonoknak. A kisebb padlósúroló gépek használatát nagyjából 15 perces betanítás során már el lehet sajátítani. Egyes gépeken szándékosan kevés gomb található, a minél egyszerűbb üzemeltetés érdekében.Köszönöm a figyelmet! Ha tetszett a cikk lájkoljon minket a Facebookon is!

Miért minket?
Hivatalos szakkereskedés
Magyarországi garancia
Megfizethető árú pótalkatrészek
Tartozékok nagy raktárkészlettel
Technikai segítség
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.