Érdekességek, gondolatok a takarítógépek világából

Biztos, hogy a megfelelő porszívófejet használod? Ismerd meg a főbb típusokat és előnyeit!

2017.02.14 17:09

Ez az összeállítás segítséget fog nyújtani azoknak, akik nehezen igazodnak el a porszívófejek útvesztőjében.

 

A porszívófej típusát / méretét / kialakítását elsősorban a felszívandó anyag (pl.: szilárd vagy folyékony) és tisztítandó felület (pl.: keménypadló, szőnyeg, autókárpit, szűk rések) követelményeinek megfelelően kell kiválasztani.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a gyártók a specializált porszívókhoz alaptartozékként adják az adott tisztítási feladat(ok) elvégzéséhez szükséges tartozékokat.

Kezdjük talán a háztartásokban és a vendéglátásban is az egyik leggyakrabban használt fajtával.

 

1. Kombinált porszívófej

kombinalt porszivofej kep

Igen sokféleképpen nevezik el a gyártók: kombi szívófej, kombifej, kombinált padlófej, klikk-klakk, váltókefe, kefés fej.

A termék fő tulajdonsága hogy a fejen van egy kapcsoló, amellyel ki-be lehet kapcsolni a kefét. Kefe nélküli módban a szőnyegen való takarításra ideális, de például parkettán, csempén be kell kapcsolni a kefét, ha nem akarjuk megkarcolni a felületet.

A görgővel felszerelt kombinált szívófejek jobban siklanak a felületen, általánosságban emeli a takarítás komfortérzetét. A gyengébb minőségű kínai szívófejek kerekei kemény műanyagból vannak, ami fekete csíkokat hagyhat a padlón, ezért mindenképp érdemes olyat használni, amelynek puha gumírozású, nyomot nem hagyó kerekei vannak.

A szívófej szélessége hatással van a takarítás termelékenységére. Nem mindegy hogy hányszor kell áthaladni a porszívóval ahhoz, hogy egy adott szélességű folyosót teljesen kitakarítsunk. A kisebb irodai szállodai porszívókhoz kapható fejek munkaszélessége nagyjából 25-30cm között mozog. Ha van választásunk, mindenképp a szélesebb fej mellett érdemes dönteni, persze azt is vegyük figyelembe, hogy szűk helyeken, például a székek lábai között nehezen lehetne manőverezni egy 50cm széles ipari fejjel.

A fej csatlakozása csőátmérője határozza meg a kompatibilitást a porszívóval. Vannak „csavaros” csatlakozású, alacsony árú szívófejek, amelyekről azt hirdetik, hogy minden porszívóval kompatibilisek. Több professzionális takarító ügyfelemtől is azt a visszajelzést kaptam, hogy ezeknél az univerzális fejeknél gyakori probléma a nem megfelelő illeszkedés a csőhöz, ami miatt ún. falsot szív a fej, így a gép szívóereje csökken. Ezen okok miatt elhatároztuk, hogy mi nem foglalkozunk gagyi csavaros fejek árusításával, a nálunk kapható tartozékok kizárólag az adott géphez illő, méretpontos csatlakozással rendelkeznek.

2. Parketta fej 

parketta fej

 

Egyéb használatos nevei: felszívófej kefével vagy kefés fej. Egy teljesen alap, egyszerű porszívófej, amelynek fix keféje van, ezáltal csak keménypadlókra használható. Főleg azon ipari porszívókhoz jár alaptartozékként, amelyeket kimondottan poros, ipari helyszínek takarítására terveztek. (műhelyek, üzemek, építőipar)

Ennek is van kerekes illetve kerék nélküli változata. Nagy előnye, hogy a kefecsík cserélhető, tehát ha elkopott elég csak a betétet megvenni, és nem kell az egész fejet.

Az ipari jellegű felhasználása miatt a fejszélessége már nagyobb lehet, mint a kombinált változaté, nagyobb gépeknél gyakori a 40 vagy akár az 50 cm-es munkaszélesség.

3. Turbófej

egy modern turbófej

Más néven: forgókefés fej; turbókefe vagy hengerkefés porszívófej. Ez a szívófej a padlószőnyeg száraz tisztításának szuperfegyvere! Túlnyomórészt a szállodai és irodai padlószőnyegek takarításához használják.

Működési elve, hogy egy folyamatosan forgó kefehenger a szőnyeg szálait kis ütésekkel gyakorlatilag kiporolja, a textil szálai közé, mélyebb rétegekbe szorult szennyeződéseket is kimozdítja és felszívja. Létezik -bármilyen porszívóra rátehető- csak a légáramlat által hajtott, és elektromosan hajtott változat is.

Vannak olyan típusok, amelyeknek cserélhető a keféje, és vannak eldobható változatok. Az előbbinek általában magasabb a kezdeti bekerülési költsége, azonban hosszabb távon ez gazdaságosabban üzemeltethető.

A turbófejeket, a hosszú élettartam és maximális teljesítmény érdekében érdemes néha megtisztítani. A forgó kefe ugyanis hajlamos a hosszabb hajszálakat feltekerni ezek lassíthatják a forgási sebességet és akár el is tömíthetik azt. Ha nagyon sok hajat szedett össze a turbófejünk érdemes egy ollóval megvágni egy helyen a hajtekervényt és kézzel vagy csipesszel eltávolítani a hengerről.

 

4. Folyadékszívó fej (vízszívó fej)

folyadékszívó fej

A száraz nedves porszívók kötelező alaptartozéka a folyadék felszívására alkalmas szívófej. Küllemében nagyon hasonlít a korábban bemutatott parketta fejhez, azonban a kefe csíkok helyett gumibetétek vannak beszerelve. A folyadékszívó fej lelke maga a gumiél, aminek a feladata, hogy a padló felületéről maradéktalanul, csíkmentesen összegyűjtse és lehúzza a vizet. A megfelelő munkavégzéshez elengedhetetlen tehát, hogy a gumiél jó minőségű legyen. Egyenes élű és puha keverékből készülő gumik a legideálisabbak. A kisméretű tartállyal rendelkező ipari száraz nedves porszívóknál általában elegendő a 30cm-es fejszélesség. 

 

5. 2in1 Száraz-nedves szívófejek ipari használatra

száraz nedves ipari porszívófej

Vannak olyan "kettő az egyben" szívófejek, amelyek egy gyors, szerszám nélküli betétcserét követően lehetnek száraz VAGY nedves felszívásúak, illetve ha kombináljuk a betéteket (előre keféset hátulra gumisat teszünk) akkor egyidejűleg lehet velük szilárd ÉS folyékony szennyeződést felszívni.

A nagyméretű tartállyal rendelkező ipari száraz nedves porszívóknál nem ritka 40-50cm-es fejszélesség. Ilyen tisztítási szélességgel sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet takarítani. Nagy felületekre nem ajánlott 40cm-nél kisebbet használni.

A 2in1 felszívófej gazdaságos választás lehet, hiszen egy termék áráért gyakorlatilag kettőt kapunk.

Az egyéb kisebb szívófejekkel (pl. bútorkefe, kárpit szívófej, résszívó stb.) ebben a cikkemben foglalkozom.

Köszönöm a figyelmet! Ha tetszett a cikk kérlek lájkolj minket Facebookon is!

Miért minket?
Hivatalos szakkereskedés
Magyarországi garancia
Megfizethető árú pótalkatrészek
Tartozékok nagy raktárkészlettel
Technikai segítség
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.