Érdekességek, gondolatok a takarítógépek világából

Amit a porszívó szűrőkről tudni kell

2017.12.12 09:55

A szűrők elengedhetetlen alkatrészei minden ipari porszívónak, a magának a gépnek és az embernek is egyaránt létfontosságú alkatrész. Hogy miért, azt ebben cikkben leírom...

Amit a porszívó szűrőkről tudni kell

A szűrők elengedhetetlen alkatrészei minden ipari porszívónak, a magának a gépnek és az embernek is egyaránt létfontosságú alkatrészei.

Miért kell a porszívóba levegőszűrő?

A porszívó a szívó légáramlat közreműködésével port és különböző szennyeződéseket szív be a tartályába. A gép tartálya merev falú, így nem tud tágulni, tehát a beszívott levegőnek távoznia is kell onnan, mégpedig vissza légtérbe. Ha nem használnánk szűrőket, akkor a kibocsájtott levegő rengeteg finom port, és részecskét tartalmazna, ami kellemetlen szagokat, fokozott allergiás tüneteket okozna, ráadásul a baktériumokat is alaposan szétszórnánk a környezetben. Tehát az élőlényeknek egészségügyi szempontból mindenképp hasznos a szűrő, de a gépnek is "életmentő".

A szívómotornak is szüksége van szűrőre, hiszen az motoron keresztüláramló levegő tönkretehetné a motort, ha sok szennyeződést tartalmazna.

Elsődleges és másodlagos szűrők

Az ipari porszívókban általában több szűrő is megtalálható. Az elsődleges szűrő, ami legtöbb szennyeződést összegyűjti az maga a porzsák, illetve annak többrétegű anyaga. A porzsákok lehetnek 2-3 rétegű papír porzsákok, vagy akár 5 rétegű szintetikus anyagú porzsákok, amelyek sokkal hatékonyabbak papír társaiknál. A másodlagos szűrők a porzsákból (ha van) kilépő levegőt szűrik meg további lépcsőkben, hogy a porszívó kritikus részegységeit és környezeti levegőt egyaránt megóvja. Minél kevesebb finom port, allergént és különböző mikrobákat szeretnénk visszaeregetni a levegőbe, akkor annél nagyobb hatékonyságú másodlagos szűrővel rendelkező porszívót kell vásárolni.

Másodlagos szűrőből forma és anyag szerint is több változatot különböztetünk meg:

Patron szűrő: A porszívó szűrőpatronjai nem örökéletűek, időről időre cserélni kell őket, intenzív használat mellett évente javasolt újat venni. Ha mosható anyagból van a szűrő, akkor hatékonyságát rendszeres tisztítással lehet megújítani: kézzel kiporolni, vagy vízzel átmosni, majd miután megszáradt, könnyedén visszatehetjük a porszívóba, hiszen egy rugalmas gumigyűrű tartja egyben.

 

 

 

szuroHarmonika szűrő: Funkcióját illetően szinte megegyezik a patronszűrővel, de a szűrőanyag redői hengeres forma helyett téglatest formát öltenek.

 

 

 

szivacs szuro

Szivacs szűrő: Általában habszivacs anyagú, korong alakú szűrő, amely nagyrészt már előszűrt, pormentesített levegővel érintkezhet. Sok esetben motorvédő szűrőként funkcionál közvetlenül a szívómotor szívónyílása előtt.

 

 

kalap szuroKalap szűrő: A professzionális szárazporszívók, szállodai porszívók leggyakoribb szűrőfajtája a kalapszűrő, amely nevét a kalapra hasonlító alakjáról kapta, de szokták még szűrőzsáknak is nevezni. Ezek önmagukban nem tartanak vissza sok port, tehát érdemes porzsákkal együtt használni. Élettartamát meg lehet hosszabbítani, ha odafigyelünk a tisztántartására.

 

A fentiekben kiveséztük a szűrők alakját, most nézzük meg milyen alapanyagokból készülhetnek.

Szűrők anyaga lehet:

Papír: A régebbi szűrők és porzsákok papírból készültek.

PES/PET: Az újabb szűrők és porzsákok anyaga poliészter (PES) vagy polietilén (PET), ami a szűrés, légáteresztés és szakadásállóság terén is felülmúlja a papír változatokat.

PTFE: A szintetikus szűrőanyagok továbbfejlesztett változata a PTFE (poli-tetrafluoroetilén) tapadásmentes membránnal ellátott szűrők. Ezek általában csúcskategóriás, automata szűrőtisztítóval szerelt professzionális porszívókban találhatók meg, ahol ipari mennyiségű finompor elszívását kell megoldani.

A szűrőrendszerek hatékonysága

Szűrő porosztálya

Max áteresztő-képesség

Leírás

L

1%

Eltávolítja 99%-át azoknak a poroknak amelyek értéke 1mg/m3

M
(tízszer hatékonyabb, mint az L osztály)

0,1%

Eltávolítja 99,9%-át azoknak a poroknak amelyek értéke 0,1mg/m3

·pl. faanyagok pora

HEPA H13

0,05%

Eltávolítja 99.95%-át a 0,3 mikron és annál nagyobb méretű poroknak.

HEPA H14

0,005%

Eltávolítja 99.995%-át az 0,3 mikron, és annál nagyobb méretű poroknak.

·rákkeltő porok

·allergének

·mikrobák és baktériumok

ULPA

0,001%

Megszűri a 99.999%-át a 0,12 mikron méretű poroknak.

 

Összefoglaló

Látható, hogy ahány porszívó, annyi fajta szűrő létezik, és mindegyiknek megvan a maga speciális formája, szűrési tulajdonsága. Ipari porszívó vásárlása előtt mindig vegye figyelembe, hogy hol és milyen jellegű munkára kívánja használni az eszközt. A szűrő legalább olyan fontos tulajdonsága a gépnek, mint a teljesítménye. Ha bizonytalan a megfelelő berendezés kapcsán, lépjen velünk kapcsolatba, örömmel segítünk!

Köszönöm a figyelmet! Ha tetszett a cikk látogasson meg minket a Facebookon is!

Miért minket?
Hivatalos szakkereskedés
Magyarországi garancia
Megfizethető árú pótalkatrészek
Tartozékok nagy raktárkészlettel
Technikai segítség
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.